1 op de 50 mensen krijgt in zijn of haar leven de diagnose lymfeklierkanker, in Nederland zo’n 4000 mensen per jaar. Daarmee is lymfeklierkanker de 3e kankersoort bij kinderen en jongvolwassenen en de 5e bij volwassenen. Lymph&Co vraagt aandacht voor lymfeklierkanker en gebruikt 100% van de donaties voor financiering van wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen.

Maak bundel

🤔

Bewustwording en aandacht

Lymph&Co vraagt meer aandacht voor lymfeklierkanker, een vaak onderbelichte vorm van kanker, om bewustzijn te creëren over deze ziekte.

🔬

Financiering van onderzoek

Lymph&Co financiert grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar de aard van diverse vormen van lymfeklierkanker, met als doel het ontwikkelen van betere en effectievere behandelingsmogelijkheden voor patiënten.

💰

Fondsenwerving

Lymph&Co organiseert zowel grote als kleine fundraisers, zoals De Hollandse 100 en Fund Racing voor Lymph&Co, en werkt samen met andere organisaties die evenementen organiseren waarvan de opbrengst aan Lymph&Co wordt geschonken, zoals White Collar Boxing en De Ronde Tafel Rally.

Onze belofte: 100% van elke donatie wordt door Lymph&Co gebruikt om onderzoek naar lymfeklierkanker te financieren.

Onze organisatiekosten, die wij natuurlijk net als elk ander goed doel ook maken, worden volledig gefinancierd door partners en sponsors.

Wat hebben we bereikt

Tot op heden heeft Lymph&Co 8 belangrijke meerjarige (inter)nationale onderzoeken gefinancierd dan wel volledige financiering toegezegd aan gerenommeerde universiteiten als Amsterdam UMC, UMC Utrecht, UMC Groningen, Imperial College Londen, Harvard Medical School USA en Massachusetts General Hospital USA.

Het beter begrijpen van lymfklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie

Prof. dr. Marie José Kersten, internisthematoloog en prof. dr. Steven Pals, patholoog – AM

Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen

Dr. J.L. (Joost) Kluiver en prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg – UMCG

Omgevingsafhankelijkheid als Achilleshiel van lymfeklierkanker: ‘thuisloosheid’ als therapie

Dr. M (Marcel) Spaargaren – AMC

V-D-J gerecombineerde B-cel receptoren als aanknopingspunt voor immuuntherapie tegen lymfoom

Dr. M.L. (Marianne) Boes – UMC Utrecht

Ontwijken van de cytotoxische immuunreactie tijdens het ontstaan van T-cel lymfoom

Dr. A.G. (Aileen) Rowan – Imperial College London

Behandeling van CLL/SLL met verbeterde immuuntherapie (Chimere Antigen Receptor T-cellen (CAR-T))

Prof. Dr. A.P. (Arnon) Kater – Amsterdam UMC

Onderzoek naar remming van KDM5 als doelgerichte therapie voor KMT2D-mutaties in non-Hodgkin lymfoom

Prof. dr. J. (Jude) Fitzgibbon – Queens Mary’s Barts Cancer Institute – London

Chemische afbraak van CBP/p300 om lymfklierkanker te behandelen

Dr. Christopher Ott, Massachusetts General Hospital – Charlestown, USA

Daarnaast kent Lymph&Co de Paul Fentener van Vlissingen Fellowship

Deze beurs eert de nagedachtenis van Paul Fentener van Vlissingen. Het doel van de fellowship is om een jonge, getalenteerde arts of onderzoeker te ondersteunen bij aanvullende training in specifieke onderzoeksgebieden en het verder ontwikkelen van zijn/haar vaardigheden en kennis van lymfeklierkanker. De beurs dekt het salaris, huisvesting en materialen die nodig zijn om een internationaal gerenommeerd onderzoeksteam te bezoeken dat werkt aan het begrijpen van de oorzaak van maligne lymfoom of nieuwe behandelmethoden voor deze ziekte. De beurs zal de aanvrager ondersteunen met € 50.000 per jaar, voor maximaal twee jaar.

Missie en visie

Ongeveer één op de 50 mannen en vrouwen krijgt, tijdens zijn of haar leven, de diagnose lymfeklierkanker. Alleen al in Nederland komen er ongeveer 4.000 nieuwe patiënten per jaar bij en dit aantal neemt toe. Daarmee is lymfeklierkanker de 3e kankersoort bij kinderen en jongvolwassenen en de 5e kankersoort bij volwassenen.

Ondanks intensieve behandelingen overlijden in Nederland jaarlijks meer dan 1.000 patiënten als gevolg van deze ziekte. Er is nog te weinig aandacht voor lymfeklierkanker en er zijn nog onvoldoende goede behandelingsmogelijkheden.

Lymph&Co vraagt aandacht voor lymfeklierkanker en financiert innovatief wetenschappelijk onderzoek naar de ontstaanswijze, diagnose, behandeling en uiteindelijk het voorkomen van lymfeklierkanker. Het doel is om de vooruitzichten van patiënten met deze vorm van kanker te verbeteren. Het streven is om veelbelovend fundamenteel, translationeel of klinisch onderzoek naar lymfeklierkanker te ondersteunen en nieuwe kansen te creëren voor patiënten met lymfeklierkanker.

Doelen

Lymph&Co streeft ernaar om jaarlijks een passend onderzoek uit binnen of buitenland te adopteren van maximaal € 1.500.000 per onderzoek.

Lymph&Co is het enige fonds In Nederland dat zich specifiek inzet voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar lymfeklierkanker, echt het fundamentele onderzoek, waardoor we beter kunnen begrijpen wat er mis gaat in een lymfeklierkankercel. Uiteindelijk willen we dat weer gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.
Prof. Dr. Marie José Kersten (Amsterdam UMC), lid van de Wetenschappelijke Raad van Advies van Lymph&Co en projectleider van het eerste Lymph&Co onderzoek
We zijn ruim 8 jaar geleden allebei zo’n beetje op hetzelfde moment ziek geworden, allebei lymfeklierkanker. We zijn allebei ook meerdere keren ziek geweest. Dus wij weten hoe belangrijk het is; dat er meer onderzoek en betere behandeling mogelijk is. We doen deze keer al voor de 7e keer mee. De Hollandse 100 is elke keer weer zo’n bijzonder evenement, al die lotgenoten en mensen die die lotgenoten steunen, mooi dat we dat samen kunnen doen.
Jeroen Bos en Lex Jongewaard, samen Team Bos en Jongewaard.

Veelgestelde vragen

Alles wat je wil weten

Als jouw vraag hier niet tussen staat, vraag het hier.

Jullie beloven dat 100% van elke donatie naar onderzoek gaat, is dat ook zo? 

Ja dat is zo. Onze organisatiekosten, die wij natuurlijk net als elk ander goed doel ook maken, worden volledig gefinancierd door partners en sponsors. Zie onze jaarrekeningen op de website.