De aidsepidemie is één van de grootste epidemieën allertijden. Aids heeft door de jaren heen al meer dan 40 miljoen mensenlevens geëist. En daar komen ieder jaar nog steeds 630.000 doden bij. Dit zijn vaders en moeders die hun kinderen als wees achterlaten. Kinderen, die nooit de kans op een toekomst krijgen. En geliefden, homo en hetero, die veel te vroeg door de dood gescheiden worden.

Aidsfonds zet zich in voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft. In Nederland en in de rest van de wereld. We gaan voor een wereld zonder aids.

Maak bundel

🧑🏽‍🏫

Voorlichting en preventie

Iedere dag krijgen ruim 4.100 volwassenen en 400 kinderen te horen dat ze hiv hebben. Onnodig. Om het virus te stoppen, moet iedereen weten hoe je je beschermt tegen hiv: met condooms, de hiv-preventiepil PrEP en tegenwoordig ook de vaginale hiv-preventiering. Aidsfonds geeft al ruim 35 jaar voorlichting, in Nederland en daarbuiten. Samen met lokale hulpverleners zorgen we ervoor dat goede preventie sneller beschikbaar wordt. Overal en voor iedereen.

💊

Testen en behandelen

Wereldwijd hebben naar schatting 10 miljoen mensen met hiv geen toegang tot levensreddende medicijnen. Ze weten niet dat ze hiv hebben of worden buitengesloten van zorg. Bijvoorbeeld door discriminatie, medicijntekorten of armoede. Deze mensen zijn in levensgevaar en kunnen het virus onbewust overdragen aan hun geliefden. Aidsfonds doet er alles aan deze mensen te vinden, zodat ze een hiv-test kunnen doen en medicijnen krijgen. Zo trainen we lokale hulpverleners die hiv-testen afnemen op strategische plekken, zoals bij kerken en taxistandplaatsen. Ook strijden we voor betaalbare medicijnen door patenten aan te vechten, zodat iedereen goede hiv-zorg krijgt en niemand meer hoeft te sterven aan aids.

🔬

Genezingsonderzoek

Genezing is een droom voor miljoenen mensen met hiv. Zij moeten namelijk levenslang pillen slikken en hun leven hangt af van de beschikbaarheid daarvan. Aidsfonds steunt daarom innovatieve onderzoeksprogramma’s om hiv te genezen. Daar zijn al belangrijke stappen in gezet. Zo ontdekten Amsterdamse wetenschappers dat een eiwit in bepaalde cellen hiv als het ware door een biologische versnipperaar haalt en het virus zo vernietigt. En onderzoekers uit Utrecht speelden een belangrijke rol in de uitzonderlijke en riskante genezing van twee mensen met hiv door middel van een stamceltransplantatie. Samen met deze toponderzoekers willen we een doorbraak in de zoektocht naar een geneesmiddel forceren.

Missie

We streven naar een wereld waar niemand meer sterft aan aids en waar mensen seksueel gezond zijn. Zodat iedereen vrij en zonder angst kan liefhebben. Dat doen we samen met de mensen die het hardst geraakt worden door soa’s en hiv vanwege discriminatie en uitsluiting. Wij versterken hun stem en ondersteunen met informatie, kennis en financiering. Uit liefde voor alle liefdes.

Deze missie is de kern van onze strategie 2022 – 2025: uit liefde voor alle liefdes.

We werken aan het realiseren van drie droomdoelen:

  • Niemand sterft meer aan aids en geen nieuwe hiv-infecties
  • Seksuele gezondheid en rechten voor iedereen
  • Genezing beschikbaar voor alle mensen met hiv

Iedere bijdrage aan de aidsbestrijding telt, want samen maken we écht verschil. Dit zijn een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar die mede dankzij donateurs zijn bereikt:

45.062 kinderen en 43.253 (aanstaande) moeders werden gevonden en op hiv getest

De moeders en kinderen met hiv krijgen nu hiv-zorg en hebben weer kans op een gezonde toekomst. Dankzij jouw steun aan onze kinderprojecten in Afrika!

7101 gevluchte Oekraïners met hiv kregen levensreddende hiv-zorg

Onze dappere hulpverleners hielpen de mensen die huis en haard hebben verlaten aan de eerste levensbehoeften, hiv-testen en medicijnen.

Kindvriendelijk hiv-medicijn

Dankzij jarenlange lobby hoeven kinderen met hiv niet meer de pillen voor volwassenen te slikken, die smaken bitter en zorgen voor veel bijwerkingen. Aidsfonds rolde het medicijn al uit in Zimbabwe en gaat nu 5 andere Afrikaanse landen helpen bij de uitrol.

Belangrijke ontdekking in genezingsonderzoek

Wetenschappers ontdekten een ‘defect’ van het hiv-virus en de reactie van het immuunsysteem daarop. Zeer bruikbaar voor het team van 27 wetenschappers dat een nieuw hiv-genezingsonderzoek gestart is.

5399 nieuwe gezondheidswerkers zijn opgeleid

Door lokale mensen uit de gemeenschap op te leiden tot gezondheidswerkers kunnen wij het verschil maken. Want zij bereiken de groepen en gebieden waar de problemen het grootst zijn.

23.312 sekswerkers overal ter wereld kregen voorbehoedsmiddelen en toegang tot hiv-zorg

Daardoor hebben we samen levens gered en konden we nieuwe hiv-infecties voorkomen.

Erica verloor bijna 20 familieleden aan aids en leeft ook zelf met hiv. Zij helpt vrouwen en kinderen met hiv op het platteland in haar regio, ten oosten van de hoofdstad Harare. “Met medicatie blijf je sterk en gezond, en dat kun je aan mij zien,” lacht ze. “Ik loop en fiets elke dag zo’n vijf uur om op huisbezoek te gaan bij ‘mijn’ zwangere vrouwen met hiv.” Door Erica’s begeleiding krijgen de vrouwen tijdens hun zwangerschap alle informatie die ze nodig hebben, en nemen ze hun medicatie trouw en op tijd in. Zo kunnen ze het virus niet doorgeven aan hun ongeboren kind. Als het aan Erica ligt, wordt geen kind meer geboren met hiv.
Erica, gezondheidswerker in Zimbabwe

Wat onze donateurs zeggen

Ik ben eigenlijk zelf oud genoeg om te weten dat het begin jaren 80 in de wereld is gekomen. Het is nog steeds niet opgelost, aids en hiv zijn er nog. Zou mooi zijn als ze het uit kunnen bannen.
Oneerlijk dat er nog mensen aan aids overlijden, geen normaal bestaan kunnen hebben.
Ik ben van mening dat iedereen op deze wereld een kans moet krijgen om gelukkig en succesvol te worden.
Het lijkt een vergeten ziekte te worden. En er zijn nog zoveel taboes.