Tegen kanker. Voor het leven.

1 op de 2 Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven de diagnose kanker. Dit betekent dat iedereen ooit met kanker te maken krijgt. En of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft, kanker ontwricht je leven.

KWF zet zich daarom dagelijks in tegen kanker. En vóór het leven. Om ervoor te zorgen dat iedereen het leven zoveel mogelijk kan leven.

Maak bundel

🔬

Financieren van onderzoek naar kanker

Dankzij onze donateurs, vrijwilligers en actievoerders financiert KWF momenteel ruim 600 onderzoeken. Dit doen we op het gebied van het voorkomen, vroeg ontdekken en behandelen van kanker. Maar ook naar het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met en na kanker. Ook als zij niet meer beter worden.

🤝

Impact maken door verbinding

We verbinden mensen, organisaties en experts om zoveel mogelijk impact te maken op verschillende gebieden.

 • We zorgen dat dure geneesmiddelen voor iedereen bereikbaar zijn.
 • Onderzoek blijft niet bij onderzoek, zodat patiënten er sneller baat bij hebben.
 • We maken een vuist in politiek Den Haag.
 • We brengen heel Nederland op de been voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.

ℹ️

Informeren over het voorkomen van kanker

Wist jij dat je op ongeveer 1/3 van alle kanker invloed hebt? Niet roken, geen alcohol drinken, bescherming tegen de zon, gezond eten en bewegen maken je kans op kanker kleiner. We maken mensen hier bewust van. Om zo de kans op kanker te verkleinen.

Kanker bestrijden sinds 1949

Steeds grotere overlevingskansen

Er is al veel bereikt sinds de oprichting van KWF. Zo is de 5-jaarsoverlevingskans tegenwoordig al 67%! Bij de oprichting in 1949 was dat nog maar 25%. En de kennis over kanker neemt steeds verder toe. De ziekte kan beter worden opgespoord en behandelingen zijn veiliger en effectiever. Daarmee is ook de kwaliteit van leven voor patiënten verbeterd.

Doorbraken in kankeronderzoek

Dankzij onderzoek groeit de kennis over kanker elke dag. Zo heeft KWF dankzij haar donateurs bijgedragen aan de ontwikkeling van immunotherapie. Dit is één van de grootste doorbraken in het kankeronderzoek van de afgelopen 10 jaar.

Aandacht voor bevolkingsonderzoeken

Het vroeg opsporen van kanker is belangrijk om meer kans te hebben op een succesvolle behandeling. Daarom geeft KWF veel aandacht aan de bevolkingsonderzoeken. Deze zijn er nu voor borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker.

Dit willen we bereiken

Met de hulp van onze donateurs maken we kankeronderzoek, zorg en ondersteuning mogelijk voor iedereen die geraakt is door kanker. En kunnen we ons sterk blijven maken voor onze doelen:

 • kanker voorkomen daar waar we weten dat het kan
 • bevorderen dat alle vormen van kanker beter behandelbaar zijn
 • een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten én hun naasten
 • er alles aan doen om te zorgen dat kankerpatiënten ook in hun laatste levensfase worden omringd met goede zorg

Het blijven vergroten van kennis over kanker

Door de jaren heen is er veel vooruitgang geboekt. Toch is kanker in Nederland nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Waar dit door komt? Het antwoord is even simpel als frustrerend: kanker is ontzettend ingewikkeld. Zo zijn er meer dan 100 verschillende soorten kanker. Welke allemaal vragen om een andere behandeling.

Gelukkig begrijpen we kanker dankzij wetenschappelijk onderzoek steeds beter. En is de (vroege) opsporing en behandeling verbeterd. Maar meer kennis en een betere overlevingskans geven ook weer nieuwe uitdagingen. Want hoe zorgen we:

 • voor een goede kwaliteit van leven voor het groeiend aantal mensen dat kanker heeft (gehad)?
 • dat ook patiënten met een zeldzame vorm van kanker betere behandelingen krijgen?
 • dat medicijnen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn?
 • en, als voorkomen beter is dan genezen, hoe kunnen we kanker dan het beste voorkomen?

Daarom blijft KWF zich hard inzetten voor het bestrijden van kanker. En dit kan alleen met hulp van onze donateurs. Alleen samen maken we het verschil. Voor een beter leven met en na kanker.