Hulp aan mensen in nood. Voor wie dan ook, waar dan ook, waarom dan ook.

Dat is waar waar wij voor staan. Ver weg, als je moet vluchten voor geweld. Of als alles om je heen is weggevaagd door een aardbeving. Maar ook dichtbij, als je je huis uit moet door een gaslek. Of je je boodschappen even niet meer kunt betalen. Dan zijn wij er. Met het grootste vrijwilligersnetwerk ter wereld. Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Maak bundel

Direct hulp na een ramp

Een aardbeving in Afghanistan, een overstroming in Libië of een gewelddadig conflict waardoor mensen op de vlucht slaan. Nood heeft geen agenda. Jaarlijks zijn miljoenen mensen slachtoffer van rampen. Direct na een ramp is er behoefte aan medische hulp, onderdak, eten, schoondrinkwater en sanitaire voorzieningen. Voor € 15 geef je bijvoorbeeld een hygiënepakket aan een gezin.

Hulp in Nederland

Ook dichtbij staan we voor je klaar. In Nederland doen we dat met ruim 10.000 vrijwilligers. Je kunt ons vinden bij de EHBO-posten op evenementen bij jou in de buurt. Maar we doen meer. We helpen bij de opvang van asielzoekers, of als jij je huis uit moet door een brand. De laatste jaren zien we helaas ook dat duizenden mensen in Nederland hebben niet genoeg geld om boodschappen te betalen. Zij komen niet in aanmerking voor steun en moeten dagelijks keuzes maken: betaal ik de huur of kies ik voor een goede maaltijd? Voor € 18 geef je bijvoorbeeld een boodschappenkaart aan een gezin in nood. Daarmee kunnen zij zelf de boodschappen doen die ze het hardst nodig hebben.

Voorbereiding op rampen

Wij komen niet alleen in actie ná een natuurramp. Door maatregelen te nemen vóórdat de ramp plaatsvindt, kunnen we levens redden en schade voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede informatiesystemen, het aanleggen van dammen en het planten van beschermende gewassen en mangroves. Met iedere euro die je investeert, maakt het Rode Kruis mensen minder kwetsbaar voor rampen.

Wat hebben we bereikt

Ieder jaar kun je ons jaarverslag lezen. En omdat we best begrijpen dat dat een beetje veel informatie is, hebben we een mooie digitale samenvatting gemaakt. Een kleine greep uit onze cijfers in 2022:

  • In Nederland hebben we 215.713 boodschappenkaarten uitgedeeld, 34.819 mensen geholpen bij bij een Humanitair Servicepunt en EHBO verleend bij 4.716 evenementen.

  • We hielpen wereldwijd met voedsel, water en onderdak. Als Nederlandse Rode Kruis werken we hierin samen met andere nationale Rode Kruis-verenigingen. Onze specialistische expertises zijn: water, sanitaire voorzieningen en gebruik van data en digitale oplossingen. In 2022 hebben we meer dan 40 landen op deze expertises geadviseerd en 12 landen, zoals Oekraïne, hebben we geholpen met noodhulpprogramma’s. Met 12 Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen hebben we een speciale band. Die versterken we op basis van een lange termijn partnerschap: met financiële, programmatische en organisatorische ondersteuning en technisch advies.

Missie & visie

Menselijk lijden voorkomen en verzachten, waar dan ook. Levens en gezondheid beschermen en respect waarborgen voor ieder mens. Dat is onze missie. We letten in het bijzonder op de mensen die het meest kwetsbaar zijn: zij die zonder onze hulp niet overleven of in slechte gezondheid raken.

Met onze vrijwilligers en Rode Kruis-verenigingen in 191 landen bereiden we mensen voor op mogelijke crisissituaties en zorgen we ervoor dat mensen in staat zijn zichzelf en anderen te helpen. Zo staat niemand er in tijden van nood
alleen voor.

Doelen

De uitdagingen waar we voor staan zijn groot. Rampen en conflicten volgen zich in rap tempo op en de klimaatcrisis is nu een dagelijkse realiteit. Dat raakt steeds meer mensen. Miljoenen mensen. Ons missie om leed te verzachten, levens te beschermen en respect te waarborgen is hiermee relevanter dan ooit. Nu en in de toekomst. Ook in 2024 willen wij voor iedereen in nood klaarstaan. Waar dan ook ter wereld.

“Soms voelt mijn werk als een druppel op de gloeiende plaat. Dan frustreert het mij dat ik slechts twee helpende handen heb die iets kunnen doen voor al het leed dat er is. Maar een dag later help je een patiënt weer op zijn benen staan en voel je echt alsof je een verschil kan maken. Dan realiseer je je dat je op het leven van die ene patiënt wel heel veel impact maakt. En dat gevoel geeft je weer energie om door te blijven gaan.”
Guido Versloot, elf jaar Rode Kruis-hulpverlener

Veelgestelde vragen

Alles wat je wil weten

Als jouw vraag hier niet tussen staat, vraag het hier.

Kan ik er zeker van zijn dat mijn geld goed wordt besteed bij het Rode Kruis?

Jazeker, het Rode Kruis is een CBF-erkend goed doel. Dat betekent dat we ons ieder jaar vrijwillig laten toetsen. Zo weet je dat je met een gerust hart aan ons kunt geven en dat we met iedere euro zorgvuldig omgaan.

Kan ik me ook opgeven als vrijwilliger?

Dat kan! We hebben in Nederland veel verschillende vacatures voor vrijwilligers. Kijk gerust hier of er ééntje voor jou tussenzit.

Helpen jullie echt iedereen in nood, of maken jullie onderscheid?

Wij maken geen onderscheid. In alle 191 landen ter wereld waar het Rode Kruis aanwezig is, handelen we volgens dezelfde zeven grondbeginselen. Voor ons betekenen deze grondbeginselen dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid, dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden. Maar ook dat we géén onderscheid maken in geloof, nationaliteit, etniciteit, afkomst of politieke mening.